Junkie

Week 6  (nog 9 te gaan)

Ik sportte altijd al graag, maar nu kan ik voor mijn gevoel echt niet meer zonder. Ik ben maar eens op onderzoek gegaan of je verslaafd kunt zijn aan hardlopen. En wat blijkt? Dat kan! Voor de minder fanatieke sporters onder ons: iedereen kan er verslaafd aan raken. Hoogleraar fysiologie Maria Hopman stelt dat als je regelmatig minstens een uur hardloopt, je lichaam op den duur endorfine aanmaakt. Endorfine is de verslavende stof die ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd wordt. Bij de ene loper gaat het volgens Hopman wel wat sneller dan bij de andere, maar het moet iedereen lukken.

Met één keer in de week vijf kilometer lopen kom je er niet. Je moet dus wel over een drempel om met het hardloopvirus besmet te raken.

Het uitbouwen van je trainingen is niet zo ingewikkeld. Op vaste dagen lopen, werkt voor mij goed. De trainingen bij Astrea op maandag en woensdag bieden regelmaat en je werkt dan ook nog eens aan je techniek. Daarnaast loop ik ook nog op vrijdag en zondag. Verder is het stellen van doelen ook een goede stok achter de deur. Met zo’n marathon in het vooruitzicht is op de bank blijven zitten gewoon geen optie. Om het lopen leuk te houden, is het goed om verschillende routes te lopen. Een gouden tip voor het lopen van langere afstanden: loop met een groepje andere verslaafden. De gezelligheid zorgt voor afleiding en dan schieten de kilometers voorbij.

foto 1 (3)Zo terugkijkend op de afgelopen dagen, was het een beetje een vreemde trainingsweek. Maandag was het spekglad in Groningen. Uiteindelijk toch nog zeven kilometer gelopen, maar de dag erna had ik last van de bovenbeentjes door het verkrampte lopen. Woensdag begon het tijdens de training ineens hard te sneeuwen. Het liep trouwens wel heel lekker in de verse sneeuw. Vrijdag heb ik de training overgeslagen. Zondag zijn we met de trein naar Kropswolde gegaan om vervolgens via Zuidlaren weer terug te lopen. Omdat loper Anton een hongerklopje kreeg, gingen wij bij Hortis Haren (bij gebrek aan andere verkooppunten) wat calorieën voor hem inslaan. Na de tergend langzame handelingen van de kassamevrouw, bleek het alleen geen doen meer om Anton weer in te halen. Best trots dat wij  -na 23 kilometer-  allemaal nog een mooie eindsprint in de benen hadden.

Ik ben net terug van mijn grote ronde en zit vol endorfines. Morgen lekker weer lopen! En ik maar denken dat ik niet zo verslavingsgevoelig ben.

Tot volgende week!

Femke

Statistieken week 6

Wanneer Afstand Waar
02-02-15 7,0 km Zwerven door Groningen- Noord Het leek eerder schaatsles
04-02-15 10,8 km Zernike D2, D3 in de sneeuw
08-02-15 26,5 km Van Kropswolde via Zuidlaren naar Groningen Met eindsprint!
Advertenties

5 gedachten over “Junkie

  1. Verslaving kan ik het nog niet noemen (daarvoor moet ik dus echt meer gaan hardlopen), maar merk idd wel dat hoe langer de afstanden worden, hoe groter de behoefte aan hardlopen wordt:). Interessant hoe dat werkt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s